Lita Cabellut

Lita Cabellut (Sariñena, 1961) era pràcticament desconeguda a l’estat espanyol fins que el 2015 el seu nom apareix en el lloc número 333 a la llista Artprice, la principal base de dades del mercat de subhastes, convertint-se en l’artista espanyola més cotitzada, després de Miquel Barceló i Juan Muñoz.

La Fundació Vila Casas exposa fins al 27 de maig una retrospectiva de la seva obra. Una mostra d’una seixantena d’obres creades entre el 2008 i el 2017.

D’ètnia gitana i filla d‘una prostituta, Cabellut passa els primers anys de la seva infància demanant almoina i robant pel mercat de la Boqueria i el Raval de Barcelona fins que a l’edat de vuit anys ingressa en un centre de menors d’on, als tretze, una família benestant del Masnou l’adopta canviant-li radicalment la vida. Amb ella visita el Museo del Prado per primera vegada, i queda captivada davant les obres de Goya i Velázquez. 

L’art com a força per transformar les coses, i és que Lita cabellut és una artista marcada per la polèmica, tant per la seva biografia com per la seva obra a cavall entre el realisme i l’abstracció. Partint de la tradició barroca, els seus retrats de gran format són una sobreposició de capes, amb fissures i relleus per on traspua la complexitat de l’ànima humana. Una obra que ens recorda constantment que més enllà de la superfície som, sobretot, éssers complexos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: