Millors lectures 2018

A finals del 2017 vaig descobrir Knausgård llegint La mort del pare, el primer volum del sextet La meva lluita. La lectura va colpir-me de tal manera que al llarg dels primers mesos del 2018 no he fet més que habitar l’univers d’aquest noruec, fins a esgotar els cinc volums que L’altra editorial ha publicat en català (el sisè volum, l’últim de la saga que queda per publicar, està en procés de traducció). Una obra intensa i ambiciosa, d’una honestedat aclaparadora. Sent justa, en la llista de les millors lectures del 2018 haurien de ser-hi els cinc volums de Knausgård que he llegit fins ara; però, per no semblar més groupie del que segurament sóc i deixar espai a altres autors que també mereixen ser a la llista, selecciono els tres que més he gaudit: Un home enamoratBallar en la foscor Dies de pluja.

Deixant a part el noruec, en narrativa destaco entre les millors lectures del 2018:

  • 4321,de Paul Auster (Edicions 62) que, després de set anys de silenci, ens va sorprendre  presentant una espectacular novel·la de més de vuit-centes pàgines, en la que demostra el seu talent creatiu i imaginatiu fins a límits insospitats, amb la seva habitual precisió narrativa que el consolida i el corona com un dels millors escriptors contemporanis. 
  • Nosaltres en la nit,de Kent Haruf (Angle editorial). Aquesta és una de les joies de l’any, una història narrada de manera mínima i senzilla. La vellesa, el matrimoni, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar.
  • La vegetariana,de Han Kang (Rata llibres). Un llibre estrany, oníric i profund que narra la història d’una dona que decideix deixar de menjar carn. Una lectura amarga i corrosiva. Premiada amb el Man Booker Prize del 2016. 
  • Algún día este dolor te será útil,de Peter Cameron (Libros del asteriode). Un jove novaiorquès, incomprès i vulnerable, es qüestiona la mediocritat del món que li ha tocat habitar amb uns diàlegs brillants. Una fresca actualització del Vigilant en el camp de sègol.

I en poesia :

  • Un arbre molt alt, de Jaume Coll Mariné (Edicions 62). Uns poemes en els que l’autor poetitza l’entorn natural de Muntanyola, Osona, d’on és originari. Una veu solvent que va ser premiada amb el LV premi Ausiàs March de Gandia.
  • Hilos,de Chantal Maillard (Tusquets editores). Excel·lent i particular indagació poètica sobre els vincles entre el pensar i el sentir. La de Maillard és una poesia reflexiva, intel·ligent i lúcida. És en aquests moments, per a mi, una de les veus en llengua castellana més brillants i profundes. 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s