Tabú. El silenci que s’estén per dins

La biblioteca Lambert Mata de Ripoll acull fins al 31 de març Tabú, una exposició sobre l’abús sexual infantil. 

Una mostra ideada i organitzada per l’Associació Reach amb l’objectiu de visibilitzar i reflexionar sobre l’abús sexual infantil (ASI). L’exposició aplega il·lustracions d’Emma Morales Ruiz (Madrid, 1981), que en aquest projecte col·labora de forma desinteressada amb l’associació. Una entitat sense ànim de lucre que, des del 2017, treballa en la prevenció de l’agressió sexual a infants a través de campanyes de formació i de sensibilització. Darrere l’associació hi ha cinc germans que decideixen emprendre el projecte quan un d’ells, l’Àlex, els revela que va patir abusos sexuals durant la infància i, en decidir buscar suport professional, constaten la manca de recursos destinats a la prevenció, tant per part de l’administració pública com de la d’àmbit privat.

El conjunt de l’exposició és una proposta íntima i de sensibilitat desbordant amb la qual l’artista madrilenya aconsegueix, amb el seu potent cromatisme i candidesa expressiva, captivar a grans i petits. Una delicada narració visual que ens apropa a aquesta realitat oculta que és l’abús sexual infantil, sense por, amb franquesa i esperança. El resultat és un projecte artístic que fuig de qualsevol convencionalisme i convida a l’observació i a la reflexió.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 5 menors pateix abusos de caràcter sexual abans de fer els disset anys, i 8 de cada 10 abusadors són de l’entorn de la família o propers a l’infant. Unes xifres esfereïdores que desmenteixen la falsa creença sobre el fet que les agressions sexuals a infants i adolescents són excepcionals, que succeeixen en comptades ocasions. 

La majoria de nenes, nens i adolescents que pateixen o han patit abús sexual no ho diran mai, a causa de la por, el sentiment de vergonya i de culpa, i la confusió emocional que senten. Un silenci que es dissemina i s’escampa dins de les víctimes com metàstasis. 

Si bé el risc zero de patir una agressió sexual no existeix, sí que es pot minimitzar amb la prevenció. Una prevenció que passa necessàriament per l’apoderament d’infants i adolescents, a través de la dotació d’estratègies que els permetin enfortir-se, i per la sensibilització de les persones adultes del seu voltant, que puguin detectar i identificar situacions de risc de manera precoç. 

La mostra, que també va poder veure’s el passat mes de novembre a la Casa de Cultura de Girona, té previst recórrer diferents poblacions de Catalunya.      

Il·lustració d’Emma Morales Ruiz

Etiquetado

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s