Trenquem l’estigma de la salut mental

Una de cada quatre persones tindrem un problema de salut mental en algun moment de la nostra vida. Tots i totes tenim algú que ens estimem a prop nostre que ha tingut, té o tindrà un trastorn mental. Perquè la salut no és només física i, com el nostre cos, la nostra ment pot emmalaltir en un moment donat. No obstant això, la salut mental segueix sent un tema tabú a la nostra societat, envoltat de prejudicis, ignorància i por.

El desconeixement que sovint es té sobre la malaltia mental fa que perpetuem falses creences i estereotips com ara que les persones que les pateixen són imprevisibles, febles, agressives, incapaces de treballar i de prendre decisions. Estereotips que lluny de correspondre’s amb la realitat, contribueixen a generar actituds discriminatòries en diferents àmbits (laboral, educatiu, en les relacions familiars i socials) que minven la qualitat de vida i les oportunitats socioeconòmiques de les persones amb un diagnòstic de malaltia mental.

Una realitat que fa que, a més de la simptomatologia pròpia del trastorn de salut mental, la persona hagi de fer front també a la discriminació i l’estigma que se’n deriva. Per la qual cosa moltes d’elles opten per silenciar-lo, fet que comporta que no demanin ajuda professional i en dificulta la recuperació.

La sensibilització social i la informació fidedigna sobre la malaltia mental són elements essencials per erradicar l’estigma al voltant d’ella. Normalitzar-la, parlar-ne amb naturalitat i visibilitzar-la ajuda a eliminar creences i mites que segueixen molt arrelats. 

La salut mental és cosa de tots, eliminar-ne els estigmes també. 

Linda Vachon

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s